Razlika Između Rakije, Likera i Vina od Voća

Voćne Rakije od Jagodastog Voća

Voćne rakije. Hm… Ima ih raznih, ali danas ćemo da pišemo o jagodastom voću i rakiji od istih.

Prošli put smo Vam pisali od medovači. Kratki istorijat, poreklo i malo detaljnije kako se to dobija rakija od meda. Nije to jednostavan proces. Ni malo.

Zbog čega Vam danas donosimo ovakav članak?

Pa krenuli smo, posle teksta o medovači, na put u jedan veliki grad. Obavili šta smo imali, seli na ručak sa našim prijateljima, koji nisu iz sfere proizvodnje rakije, pa ne shvataju čitav proces iza prave rakije.

Seli smo, poručili rakiju i degustirali je, kao što to obično radimo.

Na njihovu reakciju posle prve čašice, kako je ta rakija od maline vrhunskog kvaliteta, zaintrigirali smo se. Pitali smo da nam prikažu flašu, pregledali i imali smo šta da vidimo.

To nas je i poteralo da napišemo ovaj članak, jer smo edukovali naše prijatelje, koji su nam posle te „lekcije“ i rekli da bi trebalo da kažemo koju reč više o ovome.

Prvo da se ogradimo, nikoga ne želimo da blatimo. Svako radi na svoj način i proizvodi ono šta on smatra da treba i kako treba.

MI ŽELIMO DA EDUKUJEMO LJUDE!

Da naučite šta je to PRAVA RAKIJA, a šta etil alkohol sa vodom i aromom, koji može biti i te kako lep i pitak, ali nije rakija.

Likeri, Vina i Rakija od Jagodastog Voća

U alkoholna pića od voća spadaju voćne rakije, voćna vina i voćni likeri.

Voćne rakije, kao što su rakije od maline i kupine su delikatesi, umetnička dela, elegantna pića koja nije lako proizvesti.

Za proizvodnju voćnih rakija, voće se prvo podvrgava alkoholnoj fermentaciji, potom se fementisana sirovina destiliše.

Za voćna vina, pripremljeno voće se stavlja na alkoholnu fermentaciju u vidu soka ili kljuka, posle koje se finalizuje kao gotovo piće.

Za proizvodnju voćnih likera, od voća se dobija prvo sok, koji se alkoholizuje ili koncentriše, a zatim koristi u odgovarajućem odnosu i sastavu voćnih likera.

I tu leži prava razlika.

Zbog toga želimo da Vas naučimo da raspoznate Vaše piće koje pijete.

Na etiketi može da piše: „Malina“, a da je ustvari rakija od jabuke sa dodatkom sirupa od maline (prirodnog ili veštačkog) ili nekada još gore, obojen industrijski etil alkohol sa daškom arome (prirodne ili veštačke) maline. Pitko je. I te kako je pitko. Ali nije rakija. To je liker od maline. Okrenite bocu i pročitajte šta piše na deklaraciji, kako bi ste znali šta pijete. Naravno pričamo samo o registrovanim proizvođačima, čiji proizvodi idu redovno na analize. Kupovinu od neregistrovanih proizvođača ne preporučujemo, jer ne podležu nikakvoj kontroli i ne znate da li je to što piše na etiketi, zaista i u boci.

Hajde da se vratimo na proizvodnju voćne rakije.

Proizvodnja Voćne Rakije

U obzir mogu doći sve voćne sirovine koje sadrže šećer iz kojeg za vreme alkoholne fermentacije (vrenje) nastaje etil alkohol.

Jagoda - Voćne Rakije - Akademska Rakija sa Zlatom - Photo by Oliver Hale on Unsplash

Iz grupe jagodastog voća, za voćne rakije, najčešće se koriste maline i kupine.

Nije svaka rakija, obojena u crveno, rakija od maline, jagode ili kupine.

Vrhunski kvalitet voćne rakije može se dobiti isključivo preradom kvalitetnih voćnih plodova, tj onih koji su u fazi potpune tehnološke zrelosti. To je momenat kada se u plodu nakupi maksimalna koncentracija šećera i sortne arome, a da se pritom postigne skladan odnos šećera i arome, sa ukupnim kiselinama.

Tada je plod najpogodniji za tehnološku preradu.

Photo by Zach Inglis on Unsplash

Zaključak – Akademska Rakija od Ananasa

Ta čitava situacija za ručkom nas je podsetila na naš proizvod, koji se naziva Akademska Rakija od Ananasa, a mi je od milošti zovemo Ananasovača.

Pošto ste u gornjem delu teksta dobili kratko, ali dobro objašnjenje šta je to ustvari rakija od voća, a šta liker sa aromom nekog voća, želeli smo da Vam objasnimo i na ličnom primeru.

Mi proizvodimo Akademsku Rakiju od Ananasa od 100% voća. Koristimo ananas, čistimo, pratimo sve korake koji su neophodni, sve kako Bog zapoveda, što bi se reklo. Nećemo u detalje, jer smo već pisali više o ovoj temi ovde.

Ova rakija je favorit među pripadnicama nežnijeg pola. I kao takva, velika većina konzumenata Akademske Rakije od Ananasa očekuje liker slatkastog ukusa. Navikli su se na „rakije od maline“, iste one što smo i pili.

Oni koji nisu ljubitelji rakije, pa probaju Akademsku Rakiju od Ananasa, dobijemo feedback kako nam je rakija od ananasa jaka kao i svaka druga rakija, npr Akademska Rakija sa Zlatom od Šljive, i da su očekivali nešto blaže, ali da im je i dalje, ovako jaka (Alk. 40% vol) pitkija od rakija standardnih za ove prostore.

E tu je čitava poenta ovog teksta!

Nije sve što nosi ime rakija, prava rakija. Da bi rakija nosila to ime sa ponosom i predstavljala ovo prelepo piće, mora da bude proizvedena od 100% voća. Da se odradi čitav proces. Od A do Š! Nema kombinacije. Nema pravljenje rakija od jabuke, pa dodavanje boje i aroma, kako bi dobili nešto slično likeru od maline, a nazivali to rakijom.

Prava rakija je blagih aroma, punog ukusa, pitka, i ne može da miriše kao parfem! Prema tome, ako hoćete pravu, pitku, egzotičnu, rakiju od tropskog voća, probajte Akademski Ananas, nećete zažaliti.

Nadam se da smo Vam pomogli makar malo da shvatite ove sitne razlike, koje i te kako znače.

Do sledećeg čitanja, Vaša Akademska Rakija.

Tagged

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *