Rakija od Meda – Medovača

Kratka Istorija Rakija od Meda

Medna rakija, liker od meda, medena rakija, medova rakija, ili medovača. Čuli ste za svaki od ovih naziva sigurno, a verujem da ste i probali.

Ovaj vid rakije je prirodni tradicionalni napitak naših starih Slovena. Poznato je da se takav sličan napitak spravljao još za vreme starih Rimljana.

Proizvodi se u gotovo svim zemljama sveta.

Photo by Art Rachen on Unsplash

Mnogi iz neznanja rakiju od meda pogrešno nazivaju „medovina“.

Naime, medovina predstavlja vino proizvedeno od meda ili sa dodatkom meda, dok je medovača – medna rakija, a medica piće sa nekom alkoholnom osnovom (šljivovica, dunjevača, lozovača, vinski destilat i slično) obogaćena medom.

Zavisno od količine, kvaliteta i vrste meda koji se stavlja u osnovni alkoholni medijum, dobija se izrazito lepa boja sa blagim mirisom meda.

Medovača – Rakija od Meda

Pošto se ipak nalazimo na stranici Akademske Rakije, na kojoj možete da pročitate pregršt kvalitetnih tekstova u vezi rakije, mi ćemo se držati medovače – rakije od meda.

Na našoj stranici možete da pronađete odlične rakije za Vas, kao što su rakija od šljive, rakija od dunje, rakija od kajsije i pre svega naš premijum proizvod Akademska Rakija sa Zlatom, tj Zlatna Dunja i Zlatna Šljiva!

Nećemo Vam pisati o poreklu meda, kakve sve vrste meda postoje i slično. Striktno ćemo se fokusirati na rakiju od meda, tj medovaču i njenu proizvodnju.

Rakija od Meda - Akademska Rakija od Zlata - Photo by Alexander Mils on Unsplash

Pa hajde da uplovimo u svet medovače!

Priprema meda se sastoji u rastvaranju određene količine meda u destilisanoj vodi određene temperature i zapremine.

Livadski i Lipov med su često u kristalisanom stanju i za njihovo rastvaranje potrebno je zagrejati vodu do 50˚C i intezivno mešati rastvor, kako bi se med rastvorio.

Kako je Bagremov med u tečnom stanju, ne mora se voda zagrevati do 50˚C, jer je za njegovo rastvaranje dovoljna i temperatura od 27˚C, na kojoj će se vršiti fermentacija.

Tako pripremljeni rastvori meda, spremni su za fermentaciju.

Fermentacija Meda

Posle rastvaranja u vodi, med je spreman za fermentaciju. Ona se vrši na temperaturi od 27˚C i prati snižavanje suve materije pomoću refraktometra. U početku, svakog drugog dana, a kasnije jednom nedeljno.

Za postavljanje proizvodnih varijanti potrebni su vinski kvasci i pektolitički enzimi.

Fermentacija traje i po nekoliko meseci, a za to vreme prati se snižavanje suve materije.

Posle završetka fermentacije, proizvodne fermentisane varijante su spremne za destilaciju.

Destilacija Prevrelog Meda

Za proizvodnju kvalitetne rakije od meda, tj medovače, veoma je važno da je med ispravan.

Poznavanje tehnološkog postupka proizvodnje medovače, kao i pravilna priprema meda za fermentaciju, pravilno obavljanje iste i da se na destilaciju ne čeka dugo, uz pravilno čuvanje i negovanje dobijenog destilata su od velike važnosti!

Destilacija prevrelog meda obavlja se na aparatima sa prekidnim radom, šarantskog tipa. Sama destilacija bi trebalo da je lagana i ravnomerna, bez odvajanja frakcije prvenca.

Dobija se destilat prosečne jačine oko 30% v/v i naziva se sirova meka medovača.

Photo by Hasan Almasi on Unsplash

Redestilacija sirove meke medovače obavlja se, takođe, na aparatu za jednostavnu destilaciju, šarantskog tipa, ali sada uz obavezno odvajanje frakcije prvenca (1%).

Srednja frakcija ili glavni destilat se prihvata u specijalni čist sud, sve dok prosečna koncentracija etanola u masi ne bude 58-60% v/v. Do kraja destilisanja, prihvata se patočna frakcija.

Dobijeni destilat rakije od meda, tj medovače, narednih 20 dana treba držati u internom sudu (staklo, inox ili keramika), bez prisustva svetla, radi harmonizacije.

Narednih meseci treba obaviti postupno snižavanje sadržaja etanola sa destilovanom ili, još bolje, demineralizovanom vodom. To se radi u nekoliko puta, dok se ne postigne koncentracija 40-45% v/v.

Dalji kvalitet rakije od meda se dobija njegovim sazrevanjem u buretu od hrasta, minimum 2 godine.

Veoma bitno je naglasiti da burad sa rakijom od meda, kod starenja, trebaju da budu u prostorijama bez prisustva drugih rakija ili namirnica. Razlog za to je sprečavanje primanja stranih mirisa.

Gotova rakija se puni obično u prigodne suvenir flaše. Da li ima lepših flaša nego onih od Akademske Rakije i naše rakije sa zlatom?

Sadržaj etanola je u 40-42% v/v.

Tamnije vrste meda daće na kraju tamniju boju, dok svetlije vrste, poput bagrema, daju svetliju boju.

Rakija od meda, popularnija pod nazivom medovača je vrlo pitka i pored svoje jačine.

U umerenim količinama ova rakija povoljno deluje na cirkulaciju i protiv bakterija i virusa. Takođe, poboljšava apetit i varenje, te je idealan dižestiv.

Medovača se često konzumira kao aperitiv i pije se rashlađena!

Akademska Medovača?

Nadamo se da ste uživali u ovom, malo više teorijskom tekstu. Mislimo da je medovača to zaslužila, jer ipak se konzumira kroz istoriju ljudskog roda konstantno.

A kako Vam se čini Akademska Medovača? Hm, nama zvuči i te kako dobro.

Zamislite samo bocu sa slike iznad, a u njoj Akademska Medovača! Evo iskreno, naježio sam se malo!

Ipak, ona će morati još da sačeka.

Ostavite Vaš komentar na našoj Facebook, Instagram stranici, ili u sekciji za komentare ovog teksta i recite nam da li da se upustimo u avanturu zvana Akademska Medovača!

Čitajte nas uskoro, stiže novi tekst krajem radne nedelje.


Tagged

1 thought on “Rakija od Meda – Medovača

  1. Sve izgleda logical ali od pocetnog momenta pripreme do proizvoda za upotrebu prodje dosta vremena ,moze li se postural ubrzati,imam 3 tone prvoklasnog meda kojeg bi pretvorio u medovacu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *