Zbog Čega Akademska Rakija sa Zlatom?

Dugo smo razmišljali o čemu da Vam danas pišemo.

Ovoga puta smo se odlučili da Vam malo bliže predstavimo našu rakiju sa zlatom. Manje radi promocije, više radi Vas i Vašeg saznanja kakav je proces iza naših rakija sa zlatom, kao i kako je sama ideja za ovaj tip rakija nastao.

Ideja za Akademsku rakiju nastala je sasvim slučajno 2015. godine, kada smo odlučili da nakon dužeg vremena teoretisanja, degustiranja i prikupljanja znanja o procesima proizvodnje rakije, ipak ispečemo tu savršenu dunju o kojoj smo toliko maštali.

Vatreno krštenje se pokazalo veoma uspešnim.

Rakija se popila brzo, a ko god da je imao priliku da je proba, tražio je još.

Tako smo iz godine u godinu, polako, povećavali kapacitete.

Rastom i praktičnog znanja o procesima fermentacije i destilacije, odvažili smo se da probamo i sa drugim voćem. 

Hobi koji smo radili sa uživanjem, pretvorio u posao koji radimo s ljubavlju. 

Stefan i Predrag – Osnivači Akademske Rakije

Sam naziv Akademska, malo specifičan, nastao je u šali i zadržao se do danas.

Prve godine smo za “mobu” okupili prijatelje da nam pomognu. Među nama bilo je diplomiranih, masterovaca, onih koji su odustali od studija, pa i po koji doktor nauka. Budući da naše prijateljstvo traje od studentskih dana, odlučili smo da je nazovemo Akademska Rakija.

Zbog Čega Zlato u Rakiji i Odakle ta Ideja?

U želji da razdvojimo našu standrdnu od premijum serije, razmišljali smo na koji način bi bilo to najbolje uraditi.

U razgovoru sa iskusnim rakijašima često se u šali za rakiju kaže da je „tečno zlato“ to nam je dalo ideju i tako se rodila Akademska Zlatna Dunja.

Što se samog zlata tiče, često dobijamo pitanja:

Da li je to pravo zlato? Od čega su ti listići? Da li je bezbedno za ishranu?

Iz tog razloga želimo da napišemo par rečenica i na tu temu.

Zlato koje koristimo za naše rakije je 23-karatno zlato.

Potpuno je bezbedno za ishranu, za šta posedujemo i sertifikate.

Zlato je veoma specifičan metal. U svom najčistijem obliku 24 karata (oznaka 999) i 23 karata (oznaka 986) je veoma mekano.

Zlatni Listić 999

Da bi se koristilo za izradu nakita, neophodno je napraviti čvršću leguru. Prema tome, u zlato se dodaju metali koji imaju veću čvrstinu, kao što je srebro, cink ili bakar.

Tako se dobija čvršća legura, a dodavanjem drugih metala u zlato, menja se i njegova oznaka.

Npr oznaka 999 znači da se legura sastoji od 99,9% čistog zlata(24-karatno zlato), 986 je 98,6% čistog zlata (23 karatno zlato) dok se za izradu nakita koristi najčešće 14-karatno zlato, koje nosi oznaku 585.

Sad već možete da pretpostavite šablon. Dakle zlato 585, se sastoji iz 58,5% čistog zlata, a ostatak čine drugi metali.

Zato kada kažemo „jestivo zlato“ uvek se misli na najčistije legure 23-karatno i 24-karatno, jer samo u tom obliku je bezbedno.

Da zlatno nije trend novije generacije, govori podatak da se već hiljadama godina koristi kao pokazatelj prestiža, od starog Egipta do danas.

Akademska Rakija sa zlatom i Zlatni Standard
Akademska Rakija sa Zlatom – Premijum Rakija – Zlatna Dunja

Akademska Rakija sa Zlatom – Zlatna Dunja i Zlatna Šljiva

Zlatna Dunja, naš prvi premijum proizvod karakteristična je po savršeno izbalansiranom ukusu i mirisu koji će probuditi sva vaša čula.

Zlatna Dunja ima osvežavajući miris dunje uz note muskatnog oraha i vanile, dok joj sa druge strane dozrevanje u hrastovom buretu daje punoću i barik ukus.

Listići 23-karatnog zlata i elegantna kutija čine je savršenim poklonom koji bi svako poželeo. Komercijalna pića jesu za svaki dan, ali Zlatna Dunja je rakija sa zlatom, vrhunskog kvaliteta za posebne prilike.

Akademska Rakija sa Zlatom - Zlatna Šljiva i Zlatna Dunja
Premijum Proizvodi – Akademske Rakije sa Zlatom – Zlatna Dunja i Zlatna Šljiva

Zlatna Šljiva je naš drugi premijum proizvod nastao pažljivim odabirom najkvalitetnijih plodova šljive naših domaćih sorti.

U pitanju je rakija stara najmanje tri godine nakon čega se flašira uz dodatak listića 23karatnog zlata. Zlatna Šljiva je kupaža sorti: Požegača, Čačanska rodna, Čačanska lepotica i autohtone sorte Moravke.

Karakteristična je po svom intenzivnom barik ukusu i mirisu uz note vanile i suve sljive, sto se pripisuje procesu dozrevanja u hrastovom buretu, a kada se na to pridodaju i listići zlata, naša druga premijum rakija sa zlatom je ono što je svakom pravom ljubitelju rakija potrebno.

Naravno, cena ovih rakija se ogleda u njihovom kvalitetu.

Prave stvari, napravljene po svim pravilima i recepturama, kao što je Akademska Rakija sa Zlatom, moraju da imaju odredjeni kvalitet.

I tu je glavna razlika onoga što pravi ljubitelji rakije smatraju rakijom, i onoga što se, iskrivljenim i pogrešnim prenošenjem, danas smatra rakijom.

Prema tome, pre nego što naručite čašicu rakije, pitajte Vašeg konobara da Vam kaže malo više o njoj.

Pustite rakiju da „prodiše“ u čašici. Nemojte je piti na iskap. Uživajte. Tretirajte je onako kako Francuzi tretiraju konjak, jer to je prava rakija.

I to se mi, iz Akademske Rakije, trudimo da usadimo našim potrošačima i svim ostalim zainteresovanim stranama.

Do sledećeg pisanja, živeli!

Tagged , , , ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *