Rakija od Šljive

Postoji mnogo razloga zbog kojih ljudi piju šljivovicu. Neki se smeju, neki plaču. Neki se raduju dok drugi tuguju. Često se popije čašica pre jela, a često i posle jela, jer valja se. Rakija od šljive, u narodu popularna kao šljivovica je prisutna na skoro pa svakoj srpskoj gozbi.

Napravljena u kotlovima “starih majstora” i jedno je od najpoznatijih pića u Srbiji. Šljivovica se skoro pa uvek koristi kako bi se nazdravilo, proslavilo, ili se jednostavno uživalo u odredjenoj situaciji. Šljivovica je jako alkoholno piće, jedinstvenog mirisa i ukusa, služi se često u čašici nazvanoj “čokanjčić”. Najpoznatiji brend Srbije, uz Novaka Djokovića, ako ste u poseti Srbiji, nemojte je napuštati dok ne probate rakiju od šljive.

Proizvodnja Rakije od Šljive

Čačanska lepotica, Požegača, Čačanska rodna, su najčešće vrste šljiva od kojih se pravi rakija od šljive u Srbiji. Šljivovica se može služiti na gozbama, u pabovima ili restoranima, dok često možete da čujete da ga ljudi u Srbiji koriste i kao lek za skidanje temperature.

Rakija i Voće

Od oko 450 000 tona šljiva, koliko otprilike cela Srbija godišnje proizvede, oko 70% se koristi za proizvodnju rakije od šljive. Većina seoskih domaćinstava pravi rakiju po već proverenim i utvrdjenim receptima koji su se prenosili sa kolena na kolena. U samoj suštini to znači da dosta proizvedene rakije se zadržava za ličnu upotrebu. Većina je sipa i skladišti u hrastove bačve i služe ih za posebne prilike, kao što su slave ili rodjendani. Što je duže “odležala” rakija u bačvi, to postaje bolja i kvalitetnija, pa nije strano videti rakiju staru i nekoliko decenija, koje su se čuvale za vrlo važne dogadjaje.

Šljivovica je vrsta rakije koja se pravi destilacijom fermentisanog “komina” ili soka od šljive sa najmanje 25% alkohola. Posle prvog procesa destilacije, dobija se meka rakija. Nakon procesa ponovne destilacije dobijate jaku rakiju sa 40%-50% alkohola, i često možete čuti da je zovu i “prepečenica”. Ovo je gotov proizvod, koji se može kupiti u prodavnicama. Pojednostavljeno, koraci u proizvodnji su sledeći: branje šljiva, pranje voća, fino sečenje ili drobljenje voća, fermentacija, destilacija i na kraju proces starenja.

Akademska Rakija | Zlatna Šljiva i Akademska Šljiva

O šljivovici sa ovih prostora ne treba puno govoriti, njen kvalitet govori sam za sebe. Akademska šljiva je kupaža sorti, sa područja centralne Srbije: Autohtona sorta Moravka, Čačanska rodna, Čačanska lepotica i Požegača. Karakteristična je po intenzivnom barik ukusu koji i vrsne poznavaoce rakije ne ostavlja ravnodušnim.

rakija-od-šljive-akademska-rakija
Zlatna Šljiva | Akademska Rakija

Zlatna šljiva je drugi premijum proizvod od Akademske Rakije, nastao pažljivim odabirom najkvalitetnijih plodova šljive naših domaćih sorti. U pitanju je rakija stara najmanje tri godine. Nakon čega se flašira uz dodatak listića 23-karatnog zlata. Zlatna šljiva je kupaža sorti: Požegača, Čačanska rodna, Čačanska lepotica i autohtone sorte Moravke. Karakteristična je po svom intenzivnom barik ukusu i mirisu uz note vanile i suve šljive, što se pripisuje procesu dozrevanja u hrastovom buretu. Pogledajte ostale proizvode iz ponude Akademske Rakije putem ovog linka, a nastavite da čitate naš blog gde ćete moći redovno da saznate nešto novo o rakiji.