Rakija od dunje – Dunjevača | Zlatni standard

Rakija od Dunje

Jedna od poznatijih, kvalitetnijih i aromatičnijih rakija pravi se od plodova dunje. Rakija od dunje, tzv. dunjevača se pravi po sličnom postupku kao i rakija od krušaka.

Dunja - Quincy - Fruit - Voće

Tvrde i opore plodove treba usitniti da bi vrenje brže počelo i kraće trajalo. Podrazumeva se da se na vrenje ne smeju stavljati celi ili nedovoljno usitnjeni, kao i nedozreli plodovi.

Sami plodovi dunje se češće prerađuju u sokove ili džemove, ali rakija koja nastane od ovog voća predstavlja izuzetno cenjeno piće, zbog čega je i Akademska Rakija svoj prvi premijum proizvod nazvala Zlatna Dunja, pazeći na sve moguće zlatne standarde prilikom proizvodnje rakije od dunje. Same po sebi, dunje, sadrže mali procenat šećera pa ih je potrebno ostaviti što duže na stablu, do pune zrelosti ili čak i do blage prezrelosti. Branje se obavlja ručno, a uklanjanje peteljke je poželjno.

Proizvodnja Rakije od Dunje

Kao što smo već napomenuli, dunje je potrebno ostaviti do pune zrelosti na stablu. Posle branja obavezno je pranje kako bi se otklonile sve moguće nečistoće i štetni mikroorganizmi. Tako pripremljeni plodovi se dobro usitne, jer bi u suprotnom proces fermentacije predugo trajao.

Rakija

Masu koja je nastala usitnjavanjem je potrebno sipati u čiste sudove za fermentaciju koji se pune do 4/5 ili tako da ostane oko 20% slobodnog prostora. Ostatak prostora naliti čistom, pitkom vodom, da ogrezne. Za uspešno odvijanje alkoholne fermentacije potrebno je dodavati kvasce i hraniva na bazi azota i fosfora. Ako je potrebno, sudovi se mogu zatvoriti, ali je obavezno ostavljanje prostora za isticanje ugljen-dioksida. Kako bi se proces vrenja pravilno odvijao, potrebno je obezbediti prostor (ostavu) gde temperatura ne pada ispod 17°C, a ne prelazi 22°C i pritom fermentacija kljuka dunje traje oko 3 nedelje. Vrenje je završeno kada filtrat prevrelog kljuka pokazuje vrednosti od 6-12°Oe mereno na Ekslovom širomeru.

Prvom destilacijom se dobija sirovi destilat sa oko 30% alkohola. Nakon toga, vrši se redestilacija dobijenog sirovog destilata pri čemu se prvenac odvaja u količini od oko 1% zapremine kazana. Nakon izdvajanja prvenca, prikuplja se srednji tok sve dok se jačina celokupne rakije koja je prikupljena ne spusti do 55-60% ili kada je rakija na izlazu jačine između 25 i 35% alkohola.

U sledećim koracima se prestaje sa skupljanjem srca, jer počinju da se izdvajaju nepoželjna patočna ulja karakteristična po kiselosti i bljutavom ukusu, pa je momenat završetka destilacije najbolje oceniti probanjem rakije na izlazu pri ovim jačinama.

Finalni proizvod odležava u hrastovim buradima pri čemu dobija zlatno žutu boju, razređuje se destilovanom vodom do 40% alkohola i kao takva je spremna za upotrebu i promet.

Akademska Rakija | Zlatna Dunja i Akademska Rakija od Dunje

Ideja za Akademsku rakiju nastala je sasvim slučajno 2015. godine. Odlučili smo da nakon dužeg vremena teoretisanja, degustiranja i prikupljanja znanja o procesima proizvodnje rakije, ipak ispečemo tu savršenu dunju o kojoj smo toliko maštali. Prešli smo sa reči, na dela. To vatreno krštenje se pokazalo veoma uspešnim. Rakija se popila brzo, a ko god da je imao priliku da je proba, tražio je još. Tako smo iz godine u godinu, polako, povećavali kapacitete. Rastom i prakticnog znanja o procesima fermentacije i destilacije, odvažili smo se da probamo i sa drugim voćem.

Nedavno o nama je pisao portal na engleskom koji se bavi turističkim atrakcijama naše zemlje. Preporuke šta bi obavezno trebali da probate i posetite kada ste u Srbiji. Da Vam ne prepričavamo šta su pisali, pročitajte više o tome putem ovog linka.

ZLATNA DUNJA – Prvi premijum proizvod od Akademske Rakije. Karakteristična je po savršeno izbalansiranom ukusu i mirisu koji će probuditi sva vaša čula. Zlatna dunja ima osvežavajući miris dunje uz note muskatnog oraha i vanile, dok joj sa druge strane dozrevanje u hrastovom buretu daje punoću i barik ukus. Listići 23-karatnog zlata i elegantna kutija čine je savršenim poklonom koji bi svako poželeo. Komercijalna pića jesu za svaki dan, ali Zlatna dunja je rakija vrhunskog kvaliteta za posebne prilike.

Akademska Rakija | Zlatna Dunja - Za Smele i Uspešne
Zlatna Dunja | Premijum Akademska Rakija

AKADEMSKA DUNJA – Kada se pravi Akademska dunja koriste se najbolji plodovi leskovačke dunje sa obronaka Fruške gore. Ona dolazi u dve varijacije – bistra dunja koja ima blag, osvežavajući miris i barik dunja odležala u bačvama sa hrastovog hrasta.

DUNJA BARRIQUE – Prirodna rakija od 100% dunje. Napravljena pažljivim odabirom samo zdravih plodova Leskovačke dunje sa obronaka Fruške Gore. Bez dodataka aroma i bilo čega veštačkog što bi pokvarilo izvorni i prirodan ukus i miris dunje. Karakteriše je blag osvežavajući miris i ukus dunje. Za razliku od standardne dunje koja se čuva u inertnom posuđu, Dunja Barrique se čuva u hrastovom buretu sto joj daje posebnu aromu i žutu boju.

Tagged , , ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *