MOĆ UKUSA RAKIJE

Da li ste čuli za izraz moć ukusa rakije?

Posle mirisa, dolazi najbitniji deo degustacije-čulo ukusa.

Ove nedelje rešili smo da Vam približimo malo ukuse naše Akademske rakije.

Pre nego što počnemo, savetujemo Vam da se opustite,  uzmete dobar gutljaj rakije, zadržite ga nekoliko sekundi u ustima i progutate. Osetićete teksturu rakije koja može da se kreće od tanke preko srednje razvijene, do pune, dominantne i raskošne.

Prvi gutljaj

Posle samo jednog gutljaja možemo mnogo toga da kažemo o rakiji.

Već pri prvom susretu, odmah nam postaje jasno da li je njen miris u skladu sa ukusom, da li daju jedinstvenu celinu ili je rakija neskladna. Da li je pitka ili opora, uljasta ili vodenasta, kiselkasta ili neutralna.  

Na osnovu drugog gutljaja, možemo prepoznati harmonične i zaokružene rakije, i onu koja je neharmonična. Da definisemo šta nam se tačno svidja kod određene rakije.

Kada probamo rakiju nećemo naići samo na njene osnovne ukuse nego i na kombinacije, kao i stotine aroma i nijansi koje su uvek prava avantura za čula.

Voćne rakije

Prepoznavanje različitosti aroma  kod rakije najočiglednije je kod odležale rakije od šljive.

Šljivovica je najslojevitije piće koje pripada grupi rakija. Spada u svetski vrh kada je prisustvo aroma u pitanju. Pored šljive, uzbudljivi aromatski sklop imaju i odležala dunjevača.

Jačina rakije koju probavamo ne bi trebala da bude iznad 46% alkohola, jer tada dolazi do anestezirajućeg efekta na jeziku i smanjenja mogućnosti razlikovanja ukusa. Jedan deo aroma osećamo na početku degustacije, glavne arome nekoliko desetina sekundi po gutljaju rakije, a jedan deo osećamo i na samom kraju.

Kada su ukusi u pitanju, recimo kod šljivovice, oni mogu nastati od sorte šljive od koje je rakija potiče, terena na kom je šljiva rasla, načina pečenja, načina odležavanja, tipa drveta od koje je napravljen sud za održavanje.

Moć ukusa rakije

Arome koje se razvijaju u šljivovici tokom procesa pečenja i starenja destilata razvrstane su u 8 glavnih kategorija:

  • 1.FLORALNI UKUSI

Ovaj aromatski kompleks pojavljuje se kod kvalitetno ispečenih rakija od šljiva koje su rasle na višim nadmorskim visinama. Osetićete ove note kod odležalih šljivovih prepečenica od novijih i uvoznih sorti šljive, pre svega stenleja i čačanske rodne. Ponekad zbog ovih nota ukus šljivovice gradi jako lepu, skoro tajanstvenu atmosferu. Zahvaljujuci našem tehnologu, saznali smo na linalool utiče na stvaranje ovakve arome.

  • 2.VOĆNI UKUSI

Kada šljivovica od autohtonih sorti šljiva, naročito požegače i crvene ranke koje duže odležavaju u hrastovom  buretu dobijaju se jako uzbudljive note sušenog voća, suvog grožđa, suvih kajsija, suvih šljiva.Naročito su prijatne arome urmi i smokve. Na pojavu ovih nota utiče i trenutak branja voća.

  • 3.POVRĆE

Ova grupa aroma nazvana je po dominaciji arome zelenog : trava, žbunja, kopriva, uopšte zelenog povrća. Ovakve arome mogu biti prijatne i neprijatne, često se osećaju kod rakija koje su pravljene od voća koje je još zeleno. U ovu grupu spada i ukus drveta, smole i četinara, koje se lepo razvija uz pune čaše stare rakije i uvek je pokazatelj kvalitetnog pića.

  • 4. PIKANTNI (ZAČINSKI)

Prisustvo mirisa i ukusa koji asociraju na različite začine skoro uvek je pokazatelj visokokvalitetnog pića. Ovakve arome dobijaju se višegodišnjim starenjem u dudovom ili hrastovom buretu i ukazuju na visok procenat alkohola koje je piće imalo kada je stavljeno na odležavanje.

  • 5.PRŽENI (ORAŠASTI)

Ukoliko pred sobom imate rakiju sa dominantnim orašastim identitetom, u njoj će biti arome koje asociraju na badem, orah, slad, kafu. Veći deo ovih rakija je suvkastog ukusa tj. većina ukusa se oseća na vrhu jezika. Ove rakije su smirene, obično veoma ukusne I traže da ispijete I sledeći gutljaj.

  • 6.MASNOĆE

Ove arome često nastaju usled neke greške u postupku pravljenja rakije. Miris užeglog putera, masnoće i neprijatnih kiselina ne bi trebao da se pojavi u rakiji. Ukoliko postoji, reč je o buternom kvarenju i lošem postupku ukomljavanja.

  • 7.NEPOŽELJNI UKUSI

Neki od uzoraka neprijatnih ukusa rakije su :

-Miris i ukus na košticu šljive ume potpuno da pokrije ostale arome rakije koje mogu da budu prijatne, ali u kombinaciji sa ovim mirisom daju aromu koju želite da izbegnete.

-Miris I ukus na plesan i buđ nastaje kada se na ukomljavanje stavlja jako trulo voće ili je komina stajala u plesivnim kacama.

-Miris i ukus zagorele rakije se javlja ukoliko zagori kljuk u kazanu.

-Patočna ulja se osećaju ako u rakiju uđe i deo treće frakcije prilikom destilacije.

Da bi se sprečile ove greške ceo proces pečenja rakije treba odraditi pažljivo I stručno: svi sudovi moraju biti besprekorno čisti, aparat za destilaciju opran I ispravan, rakija čuvana na mestu gde neće dolaziti u dodir sa prljavštinom.

  • 8.BAZIČNI UKUSI

Na kraju uvek se možemo vratiti bazičnim ukusima kod opisivanja rakije: slano, slatko, kiselo, gorko I umami.

Moć ukusa rakije

Nadamo se da ste uživali. Javljamo se uskoro sa novim temama o rakijama i novim saznanjima. Živeli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *