fbpx

Kazani za rakiju od bakra

KAZAN ZA RAKIJU OD BAKRA

Postojbinom kazandžijskog zanata smatraju se Persija i Indija, koje su bogate rudom bakra. U Grčkoj se prvi put spominje bakarno posuđe u 3. veku pre nove ere. Kasnije preko Grčke sa ovim posuđem su se upoznali i Rimljani. Međutim, u Evropi se kroz čitav srednji vek koristilo zemljano posuđe.

Balkan je bio jedini deo Evrope na kome se ovo posuđe proizvodilo i upotrebljavalo.

Kazandžije se prvi put spominju u 16. veku 1511. godine. Početkom 20-og veka kazandžijski zanat dostiže svoj vrhunac. Između dva svetska rata, potražnja za bakarnim predmetima postepeno jenjava.

KAZANI DANAS

Danas u 21. veku kazandžije se uglavnom bave proizvodnjom kazana za pečenje rakije, prskalica za vinograd i raznim popravkama. Centralno mesto kazandžijske radionice bila je vatra na kojoj se topio bakar. Nakon topljenja bakar je teškim čekićima razvlačen u table, a zatim se pristupalo izradi određenog predmeta.

https://akademskarakija.rs/wp-content/uploads/2021/11/kazan-za-pecenje-rakije-100l-novo-3764286-5898824.jpg
Bakarni kazan za rakiju

Kompletan kazan za rakiju sastoji se od :

1. BAKARNOG KOTLA

Kotao je sud ugrađen u ložište, u kojem se voćna masa kuva. Tradicionalno se izrađuje od bakra. Da bi sprečili sagorevanje komine predviđamo dva rešenja:

a) Kazan za rakiju bez mešalice

Taj tip kotla ima urađen bakarni umetak ili rešetku koja sprečava kontakt čvrstih delova komine sa dnom kazana. Samim tim sprečava se i zagrevanje sadržaja u kazanu tokom destilacije.

b) Kazan za rakiju sa mešalicom.

Ovaj tip kazana ima ugrađenu ručnu ili električnu mešalicu. Izrađena je od mesinganih i prohromskih elemenata otpornih na dejstvo organskih kiselina koje se nalaze u komini. Okretanjem ručke mešalica pre svega sprečava zagorevanje, odnosno doprinosi ravnomernijem zagrevanju, ali i umanjuje penušanje komine u toku procesa destilacije.

Mešalicu je potrebno okretati povremeno, tj. na svakih 5-6 minuta po nekoliko okretanja. Okretanjem mešalice rizik od zagorevanja gotovo da ne postoji.

2. KAPE (KAPAK)

Kapak je poklopac kazana za rakiju koja prihvata paru alkohola iz komine koja vri i sprovodi je u lulu. Izrađena je od najkvalitetnijeg bakarnog lima i kruškastog je oblika. Na kapi imamo postavljen bimetalni termometar pomoću kojeg se prati rast temperature u kotlu. Spoj kape, kotla i cevi rešen je sistemom vodenog zapitivanja.

3. LOŽIŠTA

Kompletno je izrađen od kotlovskog lima debljine 1,5mm sa ojačanim rubovima, vratima i pepeljarom. Prevrtači ili nagibna ložišta imaju ugrađenu ručku za preokretanje tj prevrtanje gornjeg dela i na taj način se kotao prazni. Postavljeno je na tri nogice koje kazanu daju stabilnost. Lakirane su vodootpornim lakom.

4. PAROVODNE CEVI (LULE)

To je cev koja spaja kapu kotla i hladnjak. Izrađena je od bakarne cevi i služi kao predhlađenje u kojoj para počinje da se hladi. Spoj lule sa kupolom i hladnjakom rešeno je sistemom vodenog zapitivanja.

5. HLADNJAK (TABARKA)

Hladnjak je posuda za vodu izrađena od pocinkovanog ili prohromskog lima zapremine 330 l. U tabraci je ugrađena spiralno savijena bakarna cev od 5 navoja. Po želji kupca u hladnjak je moguće ugraditi kiler tj. cilindar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *