Kako je nastala rakija?

Kroz svoju dugu istoriju, čovek je uvek težio uživanju. Jedno od najstarijih sredstava za to su svakako opojna pića u koje spada i rakija. Ne postoji osoba sa ovih prostora koja ne zna sta je rakija. Mada malo ko zna da se otkriće destilacije se pripisuje starim Egipćanima, a konzumiranje jakih alkoholnih pića na ovim prostorima datira još od VII veka, od dolaska Slovena.

Rakija i Voće

Rakija je reč arapskog porekla (al-arak što znači znoj). U srpski jezik je ušla is turskog jezika, na kom se jako alkoholno piće naziva Raki.
Prvi pisani dokazi o proizvodnji rakije na ovim prostorima potiču iz 1354. godine i nalaze se u Dušanovim zakoniku, gde se spominju oštre kazne za prekomerno uživanje u piću. Da proizvodnja rakije nije stala ni tokom viševekovne turske vladavine, govori podatak da su Turci sakupljali takse na aparate za destilaciju tj. kazane.

Voćne Rakije

Voćne rakije na ovom podneblju počinju da se peku u XVII veku, budući da su sa Turcima došle nove i vrste voća poput kajsije i breskve. Rakija se nalazi duboko u tradiciji srpskog naroda. Koristi se kako u medicinske svrhe tako i kao napitak. Bez nje ne prolazi ni jedno okupljanje – bilo da je u pitanju slavlje ili neki tužan povod.  

XX vek nije bio pogodan po rakiju. Masovna industrijska proizvodnja išla je na uštrb kvaliteta, ali se to srećom menja u poslednjih nekoliko decenija. Javljaju se male destilerije koje na tradicionalan način, uz izbor najkvalitetnijeg voća, vraćaju rakiji stari sjaj. Rakija se polako ali sigurno vraca na mesto koje joj pripada. Rame uz rame sa daleko poznatijim francuskim konjakom i škotskim viskijem.

Akademska Rakija

Rakija | Akademska Rakija
Akademska Rakija | Šljiva – Dunja – Kajsija – Ananas

Ljubav prema tradiciji i rakiji je dva drugara sa fakulteta dodatno povezala. Razmišljajući o svojoj privrženosti ka rakiji, odlučili su da, po receptu naših starih sa sela, svoju ljubav prema rakiji pretoče u piće za svoje kolege i za sopstvenu upotrebu.

Vodeći se istim načinom proizvodnje kao što se u narodu pravila domaća rakija, ispekli su svoju prvu dunjevaču. Tu nisu stali. Odlučili su se za još veće i smelije poduhvate. Na nagovor prijatelja i kolega, koji su se oduševili rakijom, odlučuju da počnu da prave rakiju i od drugog voća. Dok se spektar ukusa rakija širio, a tehnike usavršavale, falilo je samo ime da uokviri sve. Kako je ideja o samoj rakiji nastala u toku studentskih dana, ime se samo ukazalo. Akademska Rakija.

Redovno ćemo Vas obaveštavati o svim našim planovima, rešenjima, i naravno rakijama. Pratite redovno blog našeg sajta i saznajte sve u vezi rakija.