Sudovi za Sazrevanje Alkoholnih Pića

Izbor Drveta za Proizvodnju Sudova Za Sazrevanje Jakih Alkoholnih Pića

Samo čuvanje jakih alkoholnih pića za kraće ili duže vreme se izvodi u sudovima od različitog materijala. Taj materijal mogu da budu izolovane betonske cisterne, metalni ili inox tankovi, plastične cisterne, drveni sudovi, itd.

Ako želimo da čuvamo jaka alkoholna pića, kao rakije, sa ciljem da se tokom vremena poboljša njihova organoleptička svojstva, najčešće se koriste drveni sudovi.

Za ovakvu namenu se koriste razne vrste drveta: kesten, dud, bagrem, brest, ali sigurno najpopularniji i najpogodniji je hrast!

Hrast – Glavni Sudovi za Sazrevanje

Hrastovo drvo poseduje dobre mehaničke osobine, čvrstinu i elastičnost, koje su tražene za proizvodnju sudova, tj burad i bačve. Hrast je sam po sebi pogodan za cepanje i savijanje.

Termička izolacija je sasvim zadovoljavajuća. On je nepropustljiv za tečnost, ali u drugu ruku propušta gas. Njegova poroznost omogućava da vazdušni kiseonik difunduje u destilate i učestvuje u starenju, tj sazrevanju.

Sudovi za Sazrevanje | Akademska Rakija

Nekada u tehnološkim uslovima, deo kiseonika koji difunduje kroz duge je proporcionalno mali u odnosu na kiseonik, koji reaguje sa destilatima kroz otvor za vrenje (čep).

Hrastovo drve ne daje mirise i ukuse nepoželjne za tečnost koje se u njima čuvaju. Naprotiv, ekstrakt drveta učestvuje u bukeu i kvalitetu destilata.

Osim toga mala poroznost kao i njegov posebni sastav, daju destilatima jedno obojenje i vrlo osobite arome koje su manje ili više primetne.

Među lišćarima, hrastovina je veoma cenjena za širu preradu jer se odlikuje čvrstinom, postojanošću i lepom teksturom.

Za proizvodnju buradi za čuvanje jakih alkoholnih pića, kao što su rakije i vina, u Evropi se koriste uglavnom hrast kitnjak i hrast lužnjak. Zastupljeni su od severa Španije do Rusije. U Francuskoj ove dve vrste često se nalaze pomešane.

Hrastovi Sudovi za Sazrevanje i Uticaj na Jaka Alkoholna Pića

Evropski hrastovi mogu posedovati različite fizičko-hemijske karakteristike i mogu uticati na kvalitet jakih alkoholnih pića i vina prema njihovom geografskom poreklu, finoći njihove granulacije i načina eksploatacije šuma.

Tako, sudovi za sazrevanje, kao što je hrast lužnjak ima krupnije zrno, veću poroznost i veću propustljivost kroz duge vina ili alkohola u vazduhu.

Tradicionalno duge sa velikim zrnom kao što su ove iz Limuzena u Francuskoj su tražene za starenje destilata, jer se smatra poroznijom i propustljivijom za izmene (isparavanje, oksidacija, ekstrahovanje sastojaka drveta), nego ove sa finim zrnom koje potiču iz predela Albier i Vosaes u Francuskoj koje su korišćene prvenstveno za vino.

Između dve glavne korišćene vrste postoji razlika i u hemijskom sastavu.

Hrast lužnjak je vrlo bogat u finalnim sastojcima kao što su elagni tanini, a dosta siromašan u aromatičnim sastojcima kao što su β-metil, γ-oktalakton, eugenol i dr.

Hrast kitnjak ima otprilike obrnut sastav, a on je posebno bogat izomerima β-metil-γ-oktalaktona u slobodnom obliku i u stanju prekursora. Zato je kitnjak pogodan za korišćenje u vinifikaciji i čuvanju velikog broja raznih tipova vina, a lužnjak koristi se za starenje jakih alkoholnih pića.

Za razliku od evropskog hrasta, koga treba uvek cepati po vlaknima da bi se osigurala dobra nepropustljivost buradi za tečnosti, američki beli hrast se lako obrađuje struganjem bez ikakvog problema za curenje.

Zato je cena američkih buradi znatno niža. Beli američki hrast je široko raširen na teritoriji SAD, posebno u centralnim i istočnim delovima.

Ovi hrastovi su tradicionalno usmereni za starenje viskija i rumova. Međutim, korišćenje buradi od američkog hrasta širi se sve više i više za sazrevanje vina, pa i pića tipa konjaka.

Akademska Rakija – Rakija od Zlata

Zlatna dunja, naš prvi premijum proizvod karakteristična je po savršeno izbalansiranom ukusu i mirisu koji će probuditi sva vaša čula.

Zlatna dunja ima osvežavajući miris dunje uz note muskatnog oraha i vanile, dok joj sa druge strane, hrastovi sudovi za sazrevanje, i dozrevanje u takvom buretu daje punoću i barik ukus.

Listići 23-karatnog zlata i elegantna kutija čine je savršenim poklonom koji bi svako poželeo. Komercijalna pića jesu za svaki dan, ali Zlatna dunja je rakija vrhunskog kvaliteta za posebne prilike.

Zlatna šljiva je naš drugi premijum proizvod nastao pažljivim odabirom najkvalitetnijih plodova šljive naših domaćih sorti.

U pitanju je rakija stara najmanje tri godine nakon čega se flašira uz dodatak listića 23karatnog zlata. Zlatna šljiva je kupaža sorti: Požegača, Čačanska rodna, Čačanska lepotica i autohtone sorte Moravke.

Karakteristična je po svom intenzivnom barik ukusu i mirisu uz note vanile i suve sljive, sto se pripisuje procesu dozrevanja u hrastovom buretu.

Tagged ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *