Rakija od Kajsije – Kajsijevača – Pravi Delikates

Rakija od Kajsije

Napraviti dobru, kvalitetnu i pre svega ukusnu rakiju od voća nije jednostavno. Od krucijalne važnosti je koristiti zrele, meke i zdrave plodove, dok se moraju ispoštovati i pratiti svi tehnološki procesi i parametri. Rakije od kajsije predstavljaju jedne od rakija sa najfinijim aromama i odlikuju se sa posebnom mekoćom.

kajsija

Nastaju korišćenjem iskoštičenog i prevrelog voća destilisanog u bakarnom kazanu. Sama aroma rakije je veoma neobična, pa zahvaljujući tome, ova rakija budi sva čula i kažu da ima lekovita dejstva na organizam kome niti jedan lek ili preparat ne mogu da pariraju.

Proizvodnja Rakije od Kajsije

Sam tehnološki postupak proizvodnje rakije od kajsije se ogleda u različitim procesima koji su potrebni da se ispoštuju. Početak se ogleda u berbi zrelih, ili pak prezrelih plodova kajsije. Potom se odvija muljanje, tj sitnjenje plodova i odvajanje koštica. Sledeći korak je samo alkohlono vrenje plodova u zatvorenim sudovima tj fermentacija koja predstavlja najbitniji deo procesa zaslužan za aromu, potom destilacija prevrelog kljuka i sam finiš je u odležavanju i formiranju rakije.

U Srbiji, rakija od kajsije se proizvodi od sorte kečkemetske ruže i mađarske najbolje i to uglavnom na teritoriji Vojvodine. Sazrevanje plodova sorte mađarske najbolje se dešava početkom meseca Jula i u punoj zrelosti. Osnovna boja se menja u jaku žutu sa primesama crvene boje. Mezokarp poprima tamnonarandžastu boju i u svojoj punoj zrelosti je mek i izrazito aromatičan. Sama rakija od kajsije bi trebalo da sadrži između 40% i 42% alkohola, jer u takvim uslovima poprima sav svoj raskoš, pun ukus, pitkost i sama aroma dolazi do izražaja.

Procesi Proizvodnje | Rakija od Kajsije

Vreme berbe samih plodova je od izrazitog značaja. Ona treba da se obavi kada se plodovi kajsija nalaze u punoj zrelosti, ili kada su za nijansu prezreli. Kajsije su poznate po tome da u prezrelom stanju sadrže idealnu količinu šećera i imaju izraženu aromu, pa se samim tim i rakija dobijena od ovih plodova svrstava u najfinije sa izrazitim ukusom i mirisnim notama.

Sitnjenje kajsija se vrši po potrebi i usitnjavaju se plodovi kajsije pod dejstvom sopstvene težine prilikom stavljanja u sudove za vrenje. Dobra praksa bi bila da se koštice odvoje potpuno ili bar delimično. Ukoliko se to ne učini, destilaciju prevrelog kljuka treba obaviti u što kraćem roku. Cilj toga je da se iz koštice, ukoliko bi duže stajala, ne bi izdvojilo mnogo sastojaka koji daju miris gorkog badema. Mi u našoj proizvodnji koristimo pasirku, mašinu koja pasira plod kajsije i pravi od njega kašu, a sa druge strane izbacuje kostice kako ne bi narušile kvalitet voćnog kljuka. Samo alkoholno vrenje bi trebalo izvoditi u zatvorenim sudovima. Time se spreči gubljenje arome i alkohola, kao i pojavljivanje više kiselina u samoj rakiji od kajsije.

Kljuku kajsija treba dodati sumpornu kiselinu. Ona sprečava razvoj štetnih mikroorganizama koji tokom vrenja stvaraju materije lošeg mirisa, a tokom destilacije prelaze u rakiju i znatno joj umanjuju kvalitet. Kada je samo alkoholno vrenje završeno, što pre obaviti destilaciju prevrelog kljuka. Razlog za to je da se spreči da se sa dužim stajanjem i kvalitet smanjuje.

Akademska Rakija od Kajsije

Akademska kajsija najlakše može da se prepozna po fenomenalnom mirisu i najfinijoj aromi koja budi sva čula kod svakog pojedinca. Ovaj jedinstveni spoj nastao je kupažom Mađarske najbolje kajsije i Kečkemetske ruže, a tom ukusu niko ne može da ostane ravnodušan.

rakija od kajsije - akademska rakija
Akademska Rakija | Rakija od Kajsije

Prirodna rakija od 100% kajsije, bez prirodnih i veštačkih dodataka kako se ne bi izmenila njena prirodna aroma i ukus. Dva puta destilovana. Karakteriše je blag osvežavajući miris i ukus kajsije. Ova rakija omiljena je među uživaocima voćnih rakija.

Tagged , , ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *