LEČENJE UZ POMOĆ RAKIJE

Lečenje uz pomoć rakije se prenosi sa generacije na generaciju.  A, sigurno ste svi od Vaših baka, deka, rođaka čuli kako svako jutro čim ustanu popiju po jednu za bolje zdravlje.

„Uzmi gutljaj rakije, pa ćeš se osećati bolje!“ je izraz koji nam i dalje odzvanja u glavi.

Mit ili istina?

LEČENJE UZ POMOĆ RAKIJE

Poznato je da se Srbi kunu u rakiju kao lek protiv gripa, lek za bolju cirkulaciju,  ali i za opuštanje…

Pre pronalaska modernih anestetika, alkohol se koristio kao jedini rapsoloživ „ublaživač bolova“ među svim evropskim narodima, ne samo među Srbima. Ali kod nas se, pre svakog medicinskog zahvata, muškarcima davalo da popiju i po litar rakije,  dok se ženama davalo po dve trećine litra.

Sigurno niste znali, ali uobičajena je bila praksa da se porodiljama daje rakija radi smanjenja porođajnih bolova, pa otuda i ona popularna izreka „PIJANA KO MAJKA!“. Kod pionirskih hirurških zahvata rakija se koristila ne samo kao anestetik, već i za dezinfekciju, kako instrumenata tako i unutrašnjih organa. Kod povreda creva, što se dešavalo u ratovima,  dobro opranim rukama creva su vađena i ispirana rakijom. U krajevima u kojima bi tuberkuloza pokosila više ukućana, pored pokojnika bi zakopavali i flašu rakije. Nakon 40 dana rakiju bi otkopali i svi ukućani popili bi po čašicu verovaći u njenu čudesnu lekovitost.

KADA SE ZDRAVLJE IZGUBI, ONO SE RAKIJOM VRAĆA!

Ne znam da li ste čuli, ali rakija je često delotvornija i od čajeva…

U današnjem savremenom društvu dolazi do sveopšteg zasićenja sintetičkih lekova. Upozorenja na kontraindikacije i moguća neželjena dejstva, alergije i preosetljivosti na lek, prva su na listi kada započnete terapiju. Zato sve češće i idete kod lekara, prvo Vam savetuju da probate prirodne lekove, pa mirovanje i promena načina ishrane, sve do biljnih čajeva i tinktura, pa ako to ne pomogne-sledi antibiotska terapija.

Sigurno se sada pitate, a kakva je uloga tu rakije?

RAKIJA KAO LEK!

Alkohol je poznat kao jako dobar rastvarač. Od davnina se koristi u medicini, pre svega u apotekarstvu, a i kao osnova za razne rastvore, ekstrakte, obloge i naravno za dezinfekciju. Ali alkohol udružen sa biljem? Tu već kao što i predpostavljate leži ozbiljna nauka, jer od biljaka nam dolazi i otrov i lek!

Prednost alkoholnih rastvora u odnosu na čajeve jeste u tome što se lekovite materije uvek bolje rastvaraju u alkoholu nego u vodi. S druge strane često se kuvanjem čajeva gube lekovita svojstva biljaka zbog visoke temperature. Takođe postoje i jedinjenja koja ni nisu rastvorljiva u vodi, nego samo u alkoholu. O dugotrajnijem čuvanju alkoholnih rastvora u odnosu na vodene ne treba ni da govorimo.

LEČENJE UZ POMOĆ RAKIJE

A evo i nekoliko saveta, od naših predaka, kako se uz pomoć rakije olakšavaju ili čak otklanjaju zdravstveni problemi.

UPALA GRLA I TEMPERATURA

Za upalu grla, čuvene obloge od rakije su pamučne krpe umočene u blago zagrejanu rakiju koje se obmotavaju oko grudi ili vrata.

Ko ima problema sa glavoboljom, obloge od rakije stavlja na čelo.

A što se tiče temperature, čarape su potapali u rakiju, i tako natopljene obuvali.

BOL U UHU

Prvi tok rakije koji poteče kod prepeka-prvenac, iako je štetan za piće, čuvao se u seoskim kućama zbog medicinskih intervencija. Pošto sadrži dosta alkohola ( i do 80% ), služilo se za ublažavanje bolova u uhu i to tako što se ukapavalo nekoliko kapi. Za istu svrhu služila je i ljuta rakija u kojoj je stajalo nekoliko potopljenih listova biljke čuvarkuće.

UPALA BUBREGA

Potrebno je ujutru i uveče namazati leđa, slabine, područje bubrega i ispod stomaka mlakom mešavinom maslinovog ulja i rakije.

UPALA BEŠIKE

Rakijom je potrebno jako masirati slabine i područje ispod pupka. Pri tome, rakiju treba utrljavati tako da ispari, a zatim previti to mesto lanenom ili pamučnom krpom.

REUMATOIDNI ARTRITIS

Na dve do tri kašike ploda kleke naliti pola litre dobre komove rakije, a zatim flašu dobro zatvoriti. Staviti je da odstoji na toplom mestu 4 dana. Nakon toga procediti i tom tečnošću dobro izmasirati bolno mesto.

Sigurno je i Vama dobro poznata ova priča, ipak je ona godinama u nazad u našoj tradiciji.

A rakiju u kući sigurno svi imamo…

Zato, kako bi sprečili ove pojave koje nas nažalost sačekaju u životu, svako jutro, na prazan stomak, mi se i dalje držimo toga da jedna Akademska rakija je zlata vredna!

UZDRAVLJE!

2 thoughts on “LEČENJE UZ POMOĆ RAKIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *