Koje su poznate Grožđane rakije?

Šta su Grožđane Rakije?

Koje su to najpoznatije grožđane rakije, a da to možda niste ni znali? Nastavite da čitate ovaj tekst i saznaćete dosta zanimljivih informacija o grožđanim rakijama. Grožđe predstavlja jednu od poznatijih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića. Većina alkohlonih pića koja potiču od grožđane proizvodnje potiču uglavnom od vrste vinove loze V. vinifera. Ređi su slučajevi kada se koristi grožđe od loznih hibrida. To znači da je pored standardnog V. vinifera učestvovala i V. labrusca.

Naravno, svi smo upoznati sa tim da je glavno alkoholno piće od grožđa vino. Danas ne pišemo o tome. Pisaćemo Vam o rakijama i poznatim pićima, za koje ste sigurno čuli, a možda niste znali da se proizvode od grožđa. Pravi primeri tih pića su: vinjak, armanjak, konjak, metaksa, lozovača, komovica, steljovača, i drugi. Ova navedena glavna, jaka, alkoholna pića od grožđa se koriste i kao osnova za proizvodnju specijalnih rakija, npr. travarica, a neretko se koriste i za proizvodnju likera.

Vinjak – Grožđana Rakija i Svetski Poznat Srpski Brend

Vinjak predstavlja grožđanu rakiju proizvedenu od vinskih destilata koji su sazrevali najmanje godinu dana u hrastovim sudovima. Ti hrastovi sudovi su potrebni da budu veći od 1000L. Druga opcija jeste da vreme sazrevanje bude šest meseci u hrastovim sudovima manjim od 1000L.

Različiti faktori utiču na kvalitet jakih alkoholnih pića od grožđa. Neki od tih faktora su sorta vinove loze, njen aromatični potencijal, zemljište, klima, način uzgajanja, tehnološki postupak proizvodnje i drugi.

Najpoznatiji Srpski vinjak jeste onaj koji proizvodi poznata kuća „Rubin“ iz Kruševca, i taj Rubinov vinjak je i postao svetski brend, jer ga možete pronaći svuda u inostranstvu gde žive ljudi iz Srbije.

Konjak – Francuska Grožđana Rakija

Konjak je čuvena francuska grožđana rakija zaštićenog geografskog porekla. Proizvodi se od posebnih sorti vinove loze iz departmana Konjaka (Šarant) i po posebnoj proceduri, tehnološkom procesu i postupku, koji je svojstven samo za ovo piće.

Konjak predstavlja ostareli vinski destilat u hrastovim buradima do 1000L ili hrastvoim bačvama preko 1000L.

Konjak - Grožđana Rakija

Samo poreklo ovog pića počinje u 17. veku, tačnije 20-ih godina 17. veka, kada je u dolini reke Šarant, u čijem toku su bili gradovi Angulem, Tarnak, Konjak i Rošfor, naglo počela destilacija slaboalkoholnih vina u destilat. Do kraja 17. veka i sve tokom 18. veka, u regionu pokrajine Konjak niču nove destilacije i pecare. Zanimljiva činjenica je da su stranci bili ti koji su počeli masovnu i ogranizovanu proizvodnju Konjaka kao jakog alkohlnog pića.

Armanjak – Mlađi Brat Konjaka

Armanjak predstavlja francusku grožđanu rakiju, zaštićenog geografskog porekla. Proizvodi se od posebnih sorti vinove loze iz departmana Armanjak i po veoma utvrđenom i posebnom tehnološkom postupku. Taj postupak je primeljiv isključivo za ovo piće!

Grožđama Rakija - Armagnac

Armanjak predstavlja ostareli vinski destilat u hrastovim buradima do 1000L ili hrastovim bačvama preko 1000L. Samo piće, koje je tipski konjak, ima zaštićenu tehnologiju i geografsko poreklo. Neretko se naziva i mlađim bratom konjaka. Početak proizvodnje se vezuje za Gaskoniju, na krajnjem jugozapadu Francuske, u blizini Tuluza, i to još oko 1400 godine. Proizvodi se u 3 regiona: Bas-Armagnac, Tenareze i Haut-Armagnac.

Metaksa – Grčka Rakija od Grožđa

Metaksa je nacionalno jako alkoholno piće Grčke, posebnog tipa. Mnogi ga
smatraju pićem tipa konjaka, mada je bolje reći da je to specijalna grožđana rakija. Metaksa predstavlja mešavinu rakije i vina.

Metaksa - Grčka Grožđana Rakija

Vino se proizvodi fermentacijom prirodno osušenih bobica četiri različite grčke lokalne sorte vinove loze. U pitanju su Savatiano, Sultana, Crni Korint i Roditis. Ova dobijena mešavina se potom kupažira sa starim muskatnim vinom sa ostrva Samosa i Lemnosa. Ovo nacionalno piće Grčke se izvozi u preko 60 zamalja i predstavlja pravo nacionalno blago, kao i nešto po čemu je Grčka i te kako poznata. Karakterističnost ovog pića jeste da se flašira uglavnom u boce oblika „amfore“.

Akademska Rakija – Sve u Vezi Rakija na Jednom Mestu

Nadamo se da Vam se ovaj tekst svideo. Vodili smo se time da prikažemo koje to još grožđane rakije postoje, a da nisu naše standardno, kao na primer lozovača. Isto tako, želeli smo da Vam prikažemo, da i ako mislite da su neka od gore navedenih pića „gospodska“, jer Vam se momentalno stvori slika u glavi gospode kako piju konjak uz tompus i laganu priču, naša rakija, Srpska rakija, treba da teži ka tome.

Nije rakija samo za piti na „eks“. U njoj treba da se uživa. Sam način pijenja rakije u većini slučajeva nije dobar, a mi toga nismo ni svesni, jer nas niko nije naučio.

Prema svemu tome, naš cilj, cilj Akademske Rakije i tima iza ove rakije je da podigne svest o rakiji. Da edukuje ljude o rakiji. Da možete kroz naš blog, da saznate svašta novo i zanimljivo o rakiji, proizvodnji rakije, koje to vrste rakija postoje, pa eto, da je Armanjak u svojoj suštini grožđana rakija. Verujem da mnogi od Vas to nisu znali.

Tagged ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *