ČAŠE ZA RAKIJU

Čaše za rakiju

ČAŠE ZA RAKIJU

Mnoge od naših kupaca interesuje zašto u našem poklon setu stoji baš ova čaša za rakiju?

Tu smo da Vam odgovorimo na to pitanje.

Postoji nekoliko glavnih vrsta čaša za piće, svaka je izrađena tako da „dopuni“ ukus vina ili žestokih pića za koje je namenjna. Što je čaša tanja i elegantnija, to piće u njoj izgleda lepše.

Osnovne čaše koje svako domaćinstvo uglavnom ima su čaše za belo i crveno vino.

Čaše za crveno vino

One su zapreminski veće, sa ispupčenom čašicom u obliku cveta lale koje se sužava pri vrhu. Velika zapremina čaše omogućava vinu da dođe u dodir sa kiseonikom što omogućava otpuštanje aroma.

Čaše za belo vino

One su manje i imaju dužu nožicu. Belom vinu nije potreban dodir sa kiseonikom i odatle ta razlika.

Čaše za šampanjac

Ispijaju se iz visokih, tankih, koničnih čaša, koje omogućavaju brzo i ujednačeno pravljenje mehurića.

Čaše za pivo

Mnogi ne prave razliku između krigle i redovne čaše za pivo. Ni jedna čaša ne utiče generalno na kvalitet piva, ali kako je pola litre piva teško oko 450g, manja je verovatnoća da će uz čvrst stisak drške teška čaša iskliznuti iz ruke.

E sad, čuli ste sigurno da je stari srpski običaj piti rakiju iz malih čašica ili čokanjčića na ex?

Čokanj

Korišćen je za služenje rakije, ne samo u kućama nego i u mnogim ugostiteljskim objektima. Šezdesetih godina prošlog veka, jugoslovenske vlasti čokanj su proglasili nepodobnim za upotrebu iz higijenskih razloga. Sada ih uglavnom koristimo kao suvenire.

Kako se u proizvodnji rakije prebacuje akcenat sa kavantiteta na kvalitet, tako se uz pomoć nauke kojom su nadograđene dobre tradicionalne osnove, formiraju nova pravila i stilovi u ispijanju rakije, kako bi smo izvukli maksimum iz aroma koje nam nesebično pruža srpska rakija.

Ispijanje rakije se vraća stilu koje je imala na dvoru srpske vlastele.

Mi kao i mnogi moderni destileri tvrdimo da se svako piće vrhunskog kvaliteta kao što su rakije, konjaci i viski, pije iz širikoh čaša koje imaju veću zapreminu.

Konjak čaše

To su čaše u obliku cveta lale.

Rakiju služimo na sobnoj temperaturi (nikako hladnu), kako bi zaista uživali u raskoši svojstva ovog tradicionalnog srpskog pića. Pre neko što ispijemo prvi gutljaj naše rakije, obično zavrtimo čašu kako oformili ukus ovog žestokog pića. Rakija u dodiru sa kiseonikom prodise i oslobadja najfinije arome.

Lagano, gutljaj po gutljaj, otpijamo rakiju kako bi mogli da uživamo u maksimalnom kvalitetu aroma.

Možemo da obratimo pažnju na “suze” koje se nalaze na zidu čašice za rakiju, koje nam govore to da što je “suza” deblja i sporije klizi to je rakija starija.

Ukoliko čašu podignemo na izvor svetlosti, uočićemo da rakija ima tonove zlatno žute boje koju je dobila nakon toga što je odstojala u hrastovom buretu.

Čaša se sužava pri vrhu što pomaže da se arome koncentrišu na vrhu nosa i na taj način savršeno osećamo aromu rakije.

Takodje, nadamo se da ce srpska sljivovica uskoro dobiti svoju čašu na cijoj izradi se uveliko radi…

Čaše za rakiju

Nadam se da smo uspeli bar malo da Vam približimo način na koji mi uživamo u baš ovom piću, a Vi ukoliko još niste probali našu Akademsku šljivu ili dunju, možete da je naručite putem našeg sajta i osetite magiju pravog ukusa!

Šta drugo još da Vam kažemo osim ŽIVELI!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *