Burad Za Skladištenje Alkoholnih Pića

Danas smo odlučili da se dotaknemo teme vezane za burad za skladištenje rakija, vina, ili nečeg trećeg.

Hteli smo da objasnimo zbog čega je bitno da rakija ili vino „odleže“ u buradima od drveta i kakav efekat imaju na ta ista pića.

Hajde da se vratimo nekih 100 ili čak 200 godina unazad.

Ako pogledamo istorijske knjige, pa čak i serije ili filmove, koji pokušavaju taj period da prikažu što verodostojnije, dolazi se do zaključka da se sva roba prevozila u drvenim buradima.

Bilo da je to morska hrana, vino, ili pak barut. Sve se pakovalo u burad za transport.

Burad za Skladištenja - Drvena Burad - Akademska Rakija - Photo by fred crandon on Unsplash
Photo by Fred Crandon on Unsplash

To se dešavalo, jer se buretom moglo lako rukovati, pa su bila praktična za skladištenje i transport.

Možemo ih smatrati ekvivalentom modernih limenih pravougaonih kontejnera, koji se nalaze na transportnim brodovima najnovije izrade.

Kako se svet razvijao, trgovina, a samim tim i skladištenje, burad za skladištenje i čitava industrija je počela da izumire, a gore spomenuti metalni kontejneri i kartonska pakovanja su preuzeli primat.

Drvena Burad za Skladištenje

Skladištenje u drvenim buradima, alkoholnim pićima, daje šmeka i menja ukus i teksturu tog pića.

Burad se mogu proizvoditi od različitih vrsta drveta, pre svega od hrasta, bagrema, bukve, duda, jasena i drugih.

Drvena burad za skladištenje, kod nas, se najčešće prave od hrasta kitnjaka ili medunca. Same šine mogu biti različite. Koriste se crne ili pocinkovane.

Naravno, pravljenje bureta po porudžbini može da dovede i do dodavanja i šina po porudžbini, a one mogu biti različite, kao na primer, mesingane ili prohromske šine.

Burad za Skladištenje i Akademska Rakija Blog Tim - Photo by Arnold Dogelis on Unsplash
Photo by Arnold Dogelis on Unsplash

Postoje dve metode sušenja drveta za izradu buradi.

Prvi metod, ujedno i kvalitetniji, ali vremenski duži, jeste sušenje drveta prirodnim putem i u prirodnim uslovima.

Drugi vid jeste sušenje veštačkim putem, tj korišćenjem specijalizovanih mašina i prostorija, koji osuše drvo za proizvodnju buradi u samo par dana.

Kako se industrija proizvodnje alkoholnih pića razvijala, brzina sušenja drveta je morala da se ubrza.

Sve su češće male, porodične, destilerije, pa se samim tim i potražnja za drvenim buradima povećala.

Daleko od toga da burad osušena bržom metodom nisu kvalitetna, ali ukus i ostale blagodeti koje se transferuju na alkoholna pića se razlikiju u odnosu na onu burad čije drvo se sušilo prirodnim putem, a taj prirodni proces može da traje godinama.

Različite Veličine – Burad za Skladištenje Pića

Naravno, svako bure od drveta može da ima različitu zapreminu.

Prema toj zapremini se i deli. Pa tako drveno bure od 225L se zove barik bure. Isključivo sa tom zapreminom i nijedno drugo.

Postoje mala burad, do 5L, oni se pretežno koriste prilikom proizvodnje i skladištenja sirćeta.

Naravno, postoje i ogromna burad, u koje staju ogromne količine određenog pića.

Rakija i vino bi trebalo da dozrevaju u hrastovim buradima, i po nekoliko godina, kako bi primili sve ono kvalitetno šta drvena burad od hrasta mogu da ponude.

Photo by Brian Taylor on Unsplash
Photo by Brian Taylor on Unsplash

Fermentacija u drvenom tipu bureta može da pridoda vinu ili rakiji specifičan i komplekasan ukus.

Naravno, napredak tehnologije je izmenio skladištenje u buradima. Uzećemo za primer vino.

Moderno doba je dovelo do toga da se vino, prvobitno, skladišti u velikim cisternama, pa se potom pretače u drvenu burad na dozrevanje.

Burad proizvedena od hrasta dodaju piću razne arome. Ukusi se često mogu poistovetiti sa puterom, vanilom, kokosom, karamelom ili cimetom.

Naš, srpski hrast lužnjak, može da doda mnogo jaču aromu nego, npr Francuski hrast.

Još jedna bitna stvar.

Postoje dva načina izrade drveta za burad.

Metod kada se drvo u izradi nagoreva i metod bez nagorevanja.

Srpski hrast kitnjak je dobar primer za drvo koje se u izradi „nagoreva“. On daje tako lep i istančan ukus i šmek, a pritom povećava kvalitet rakije, vina ili nekog drugog žestokog alkoholnog pića koji se tu skladišti.

Nadam se da smo Vam malo pomogli u razumevanju načina skladištenja alkoholnih pića, pa i zbog čega se rakija najčešće skladišti u buradima od drveta, prevashodno hrasta.

Tagged

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *